Minden, ami írás, vagy azzal kapcsolatos.

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Séta

(elmélkedés)

2023. január 27. - agnessza

Sétáltam az erdőben. Haladtam az utamon. De a jó úton mentem? Ez talán csak akkor derül ki teljes bizonyossággal, amikor már hazaérve visszagondolok az utamra. Jó érzések töltenek el, vagy marad bennem hiányérzet? Mindannyian szeretnénk egyszer azt válaszolni erre a kérdésre, hogy minden úgy történt, ahogy történnie kellett és megvalósítottam a célt, amivel elindultam, vagy amit közben magam elé tűztem.

Az életünk sem más, mint egy séta az erdőben.

erdo_ut.jpg

Erdőbéli barangolásom közben egy ponton válaszúthoz érkeztem. Nem gondoltam bele túlzottan, melyik úton kezdek el haladni, csak vitt a lábam az egyik irányba. Ám idővel furcsa érzés lopakodott be a tudatom perifériáira. Valami nem stimmelt, nyugtalanító gondolatok zavarták a rendszert, amiknek kezdetben nem tudtam nevet adni. Majd egyre inkább hallottam a szívem szavát, amely azt suttogta, nem ez lesz a jó út. De az ember furcsa lény, nagyon sokáig képes figyelmen kívül hagyni a jeleket. Én is csak mentem, haladtam tovább azon az ösvényen, amiről már tudtam, hogy nem a célom felé visz. Miért tettem ezt? Miért olyan nehéz megfordulni és új utat választani?

Rengeteg klisé van bennünk, ami belső motorként hajtja a lábainkat előre és nem állunk meg. Nem nézünk körül, hogy mérlegeljünk. Pedig, ha megtennénk, és egy picit magunkhoz engednénk a gondolataink szerteágazó szövetét, akár rábukkanhatnánk egy rövidítésre, ami megbújt a fák között. Ez a szerencsésebb eset, mert nem kell szembesülnünk a hiábavalóság érzésével. De ha épp nem megy, akkor is érdemes megfontolni még egy lehetőséget. Ha olyan úton haladunk, amiről kiderült, hogy nem a célunk felé visz, nem kell tovább haladnunk rajta. Meg is fordulhatunk. Akár vissza is térhetünk az elágazáshoz és dönthetünk másképp. Az erdő elég nagy, sok olyan útja lehet, amit még nem ismerünk, de nekünk való lenne. Ám sosem jutunk el ezekre a helyekre, ha nem vállaljuk a hátraarc időszakos kudarcát, ami a jövő felfedezéseit megalapozhatja.

Ne féljünk a járatlan utaktól!

patak.jpg

Az elágazásnál az ismerős és kitaposott ösvény mellett nyílt egy másik út, amit korábban észre sem vettem. Mintha akkor még ott sem lett volna. Pedig nyilván akkor is megláthattam volna, ha lett volna bennem annyi kreativitás, hogy egyáltalán körül nézzek. Ez a másik út csábítóan vadregényesnek hatott, így elkezdtem haladni rajta. Kezdetben élveztem a kacskaingós öblösödéseket, a fény játékát a fák közt, ahogy az előttem lévő útra érdekes alakzatokat rajzolt. Míg ezeken merengtem, elfelejtettem félni. Ha ismeretlen tájakon haladunk, sokszor bénító képzetek akadályoznak. Sok mindenen aggódhatunk: túl nehéz a terep, vajon megéri-e, nem túl nagy kitérő árán jutunk a célhoz, vagy tudjuk egyáltalán merre megyünk, vagy csak keresgélünk? Ebben a pillanatban azonban ilyen kérdések nem foglalkoztattak. Belemerültem a táj élvezetébe, a saját lépéseim felett érzett öröm, a haladás puszta tudata erőt adott. Kíváncsi voltam, hová vezet az út, de igyekeztem a mohóságot mellőzni és nem kutattam feltétlen a mikénteket.

Majd egy érdekes kis leágazás után egy csodás helyszínre érkeztem. Magamban gyorsan el is neveztem: ez lett számomra a Katedrális. A fák kis tisztásnak engedtek teret, de csak olyan szűk mértékben, hogy az egymásra hajló keresztben átívelő ágak boltíveket rajzoltak ki. Mint egy valódi templomban. Meglepődtem és elérzékenyültem. Ritkán láttam ennél szebbet, talán még soha. Boldog voltam.

 mokus2.jpg

Jól esett ez a séta. Minden szempontból üdítő volt. A gondolataim is sétát tettek, nem csak a testem. Felötlött bennem, hogy vajon szoktunk-e merengeni séta közben? Akár a napi kis erdei sétánk közben, akár a nagy sétánk során, mely maga az élet.

A bejegyzés trackback címe:

https://irjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr2718035552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása