Minden, ami írás, vagy azzal kapcsolatos.

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Anyák napi varázs

2022. április 27. - agnessza

osszkep_mohakert_modositott.jpg

A kreativitás az élet rengeteg különböző területén megmutatkozhat. A kreatív mozgalom célja bemutatni azokat az alkalmazási formákat, ahol innovatív gondolkodással valami egészen új értéket teremthetünk.

Anyák napja közeleg, így remek alkalom ez egy szülő-gyermek workshop-ra!

Meggyőződésem, hogy az emberi kapcsolatok igazi ragasztóanyaga a közös tevékenység. Amikor nem csak egymás mellett ténykedünk, hanem egységfrontot alkotva létrehozunk valamit, ami tükröz bennünket.


Ilyenkor a fantázia hatványozódik, a kölcsönös inspiráltság repíti a képzeletet. Ekkor érezzük igazán, mennyivel többek vagyunk, ha nem egyedül próbálunk boldogulni, hanem a szeretteinkkel vállvetve. Ez olyan katarzis, amit egy gyermek sosem felejt el. Olyan ajándékot adhatunk ezáltal gyermekünknek, ami anyagiakban csekély ráfordítást igényel, de érzelmi szempontból felfoghatatlan mérvű  hozadékot rejt.


Alkossunk együtt gyermekünkkel anyák napja alkalmából!


Készítsünk közösen mohakertet!


Szülő-gyermek workshop-ra fel!

közös alkotáskor szűkül a mezsgye felnőtt és gyermek közt. Sőt, a gyermekek a képzet világában még jobban is boldogulnak.

A kreativitás talaján állva ráláthatunk mindarra a kincsre, amit az együtt töltött, odafordulással megélt idő adhat nekünk.

Bekövetkezett a Nagy Zöld Bumm. Ilyenkor a természet a maga legteljesebb üdeségében tündököl. Ha az igazi elemi frissességet idéző zöldre gondolok, az ír tájak jutnak eszembe. Ott mindenütt smaragdszín moha lepi be a fákat. A zöldvarázs hangulattal a fejemben böngésztem, mikor szembe jött velem egy kreatív workshop ötlet. Lányoknak készíthető tündérkertként. Én azonban fiús anyuka vagyok, így a tündér romantikát a mohakert bájára cseréltem.
Magam is készítettem ilyen kertet nőiesebb színekkel, de végül készült egy a fiam keze alatt is. Ahogy figyeltem, rendkívüli mértékben mozgatta a téma és a megvalósítás is az én emberkémet.


● Előző nap vételeztünk földet a Farkas erdőből.
● A cserepünk aljára apró kavics vagy lávakő került, majd egy szemeteszsákból odahelyezett mechanikus kioldódásgátló következett.
● A moha mellé bármilyen alacsony növényke ültethető, érdemes 2 fajtában gondolkodni.
● Utána következik a kerámia házacska elhelyezése és apró kaviccsal a hozzá vezető út formáját is kialakíthatjuk.
Én az ívek pártján állok, de ez a kreativitás terepe, bármi elképzelhető.
● Kis tavacska is kialakítható vagy patak is folyhat, a színezett homok segít.
● Mivel gyorsan szeretnénk haladni, nehogy a tavasz tündér benézve hozzánk még a hóembert lássa, ezért rendelhetünk is kiegészítőket. De ha több időnk van, a hobbiboltok polcait is kifoszthatjuk.
● Én imádok drótból és gyöngyből virágokat készíteni, így ezek sem maradhattak el. Az utacskámat egyik oldalról igazi virágszín kavalkád díszíti.

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

6.jpg

 

7.jpg

Egy ilyen kertecske a természet varázslatos kisugárzását kölcsönzi egy időre a térnek. A mohát és az élő növényeket naponta kell spricceléses módszerrel öntözni. Ilyenkor az eső utáni földszag is érezhető. Igazi életerőt hordozó illat. Elkalauzolja a képzeletet. És feltölt. Mégpedig kreatív energiával.

És már bele is csöppentünk a történetbe:

A kapu nem volt magas, de a faanyag szinte történelmet oktathatott volna. Újszerű megoldásaiból arra lehetett következtetni, hogy a mai kor terméke, de a fa állapotát nézve ez inkább 200 éves távlatokba vezet vissza. Ahogy lenyomta a kilincset, rögtön érezte, hogy történt valami. Egy furcsa világba jutott, ahol a természet önmagát állítja fókuszba. A gomba alakú ház emlékeztette a gyermekkora meséire. Most inkább egy újító szellemű építész mesteri fogásaként tekintett a gombaházra. A murvával felszórt ösvény csikorgott a lába alatt, mikor mozgásra lett figyelmes. A tujasövény mögül egy kócos kutyuska bújt ki, huncutul üdvözölte majd belerohant a tavacskába, de aranyhalat nem talált, így a látogatót akarta kifogni magának. A vizes szőrét rázó kutyus nem fékezte magát, így az új jövevény tocsakos lett mindenütt, de nem bánta. Ma nem hagyhatta, hogy bármi kihozza a béketűrésből.
Neki ugyanis nem tetszene, ha mérgelődne. Leült a tavacska partján lévő fehér padra és egy ideig hallgatta a madarak neszét, a bokrok közt bóklászó bogarak surrogását. És emlékezett. Mindenre, ami szép volt, még akkor is, ha az csak így utólag tűnt olyan makulátlannak. Az ő párjára, az ő drága férjére emlékezett, aki a pad hátoldalába véste a jelmondatukat: Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

 

8.jpg

 

9.jpg


Írói kihívás:

Saját mohakerted vagy tündérkerted berendezése után írj egy rövid jelenetkezdetet, ami a kertben játszódik! 

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

A bejegyzés trackback címe:

https://irjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr2517816895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kultgirl 2022.05.14. 10:58:47

Már nagyon rég nem járt itt. A téli hónapokban rendszerint nagyon kevésszer járnak erre. A télnek azonban már vége, a tavasz ahogyan szokott hipp-hopp beköszöntött. A kapu a szokásos módon szorult, de még mindig be lehetett jutni rajta. Ezen bejutva egy gyönyörű kert tárult a szeme elé. Egy kicsi ösvényszerű út vezetett a kert belseje felé, az utazót egy tujasorból álló allé fogta közre. Végighaladva egy gyönyörű sziklakert vonta el a figyelmet. A kert mellett egy nagyon régi lócán lehetett kipihenni a hosszú utazást. Nem volt már mai darab, de nagyon szépen karban volt tartva az évek során. Rituálészerűen ismét lehuppant erre, egy kis időt hagyva magának a szusszanásra. Pár pillanat elteltével finom illatok ütötték meg az orrát, anyukája nagy mosollyal és egy tálca finomsággal közeledett feléje:
- Szervusz kicsikém, végre megérkeztél!

agnessza 2022.05.15. 16:59:13

@kultgirl: Az idilli kertben játszódó jelenetkezdet igazán jól érzékelteti azt a nyugalmat és bensőségességet, ami a hazatérés velejárója. Az olvasó azonnal elkezd vágyódni az otthona után. Remek felütés. Érzem, éledeznek benned az írói ösztönök. Köszönjük, hogy bekapcsolódtál, neked már csak 1 kihívásnyira van a nyeremény.
süti beállítások módosítása