Minden, ami írás, vagy azzal kapcsolatos.

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Szerkesztettség vagy spontaneitás

2022. április 13. - agnessza

Egy írásmű akkor sem lehet csapongó, ha egyedi megközelítést szeretnénk alkalmazni.

Ettől még nem kell rohanni a faliújsághoz post it-ekkel, hogy folyamatábrákat kreáljunk. Természetesen nem tilos, habitus kérdése a dolog.

postitek.jpg

A lényeg a gondolati ív. Hogy a logika ne akadálypályaként élje meg az olvasást, hanem szépen csúszdázhasson, mindig legyen elég lendülete.

Trükkök:

  1. összevonó centrumpont – egy olyan esemény, ahol a szálak összefutnak, ahol a szereplők találkoznak, a konfliktusok kiéleződnek, az indulatok felkorbácsolódnak, a döntéseket meghozzák - mielőtt ide eljutnánk, érezzük minden cselekményszálon, hogy ide tartunk és ez izgalmassá teszi a helyzetet, hisz az olvasó is sejti, ha összesűrűsödik a massza, akkor érdekes új állag jön létre
  2. szétvivő centrumpont – egy olyan esemény, ahonnan a szálak kiindulnak és szerte ágaznak különböző irányokba – pl: felolvasnak egy végrendeletet
  3. létrafokos beosztás – mindig jön egy új impulzus, ami új lendületet ad a sztorinak
  4. szivárvány – az események lassan indulnak be, majd a tetőponthoz közel felpörögnek, hogy aztán fokozatosan oldódjanak a feszültségek
  5. kilövellés – körülbelül kétharmadnál összesűrűsödik a cselekmény, bekövetkezik egy váratlan fordulat vagy drámai esemény – ez után még van időnk elvarrni a szálakat, de innentől már peregnek az események

Ha az íveket szem előtt tudjuk tartani, már nagy baj nem lehet.

post-it-tabletop.jpg

Alapvető felépítési egységként én nem a fejezetet szoktam alkalmazni. Utólag teszem be a fejezeteimet, mikor már látom a regény egészét. Így sokkal könnyebb zsákokba hajigálni a jeleneteket, hogy legvégső mozzanatként felcímkézhessem, vagyis fejezetcímmel láthassam el őket.

Az alapegység nálam a jelenet.

A képzelet úgyis egy olyan gyár, mely jelenetalkotásra van szakosodva. A gépezet, ami összepakolja a jeleneteket, ott van belül. Csak a megfelelő beállítást kell megtalálnunk. Ez nem feltétlenül az abszolút nyugalom. Lehet egy nyüzsgő családi jelenet közben is kivonódni, felülről szemlélni önmagunkat és másokat és belehelyezkedni egy alternatív közegbe, amit a képzeletünk alkot. Ez az igazi féreglyuk. Átszeli a teret és az időt. És még könnyen is irányítható, olcsó és veszélytelen. Az érdekessége, hogy nem magunkat juttatjuk el ebbe a képzeletbeli világba. Hanem a karakterünknek kell itt megjelennie. Mi pedig látjuk, érezzük őt. A bőrünkön érezzük az esőcseppek csiklandozó, hűsítő verdesését, ha a karakterünk ott áll a nyári záporban és épp ronggyá ázik. Lelki füleinkkel halljuk, amint az autók felcsapják a vizet, de egyben tudjuk, hogy a sáros ár nem érheti el a karakterünket, hiszen ő a híd korlátjánál áll, méghozzá egy kiszögellésben, picit távolabb az úttesttől. Kezdjük érezni a nyugtalanságot, ami eltölti, ami kihozta őt ide, erre a magányos helyre ezen a furcsa kései órán. Szeretnénk valahogy megragadni azt az érzelmet, amit átél. Ehhez le kell írnunk a helyet, ahol tartózkodik, a napszakot, az időjárást, de nem csak egyszerűen. Úgy kell mindezekről tudósítanunk, hogy összefüggéseket hozzunk létre a leírt tények és a karakterünk mentális állapota között. Így lesz a leírás élő és hiteles:

Magányos fáklyaként állt a híd kiszögellésének korlátjánál. Az alkonyi csendet a szél hátán utazó cseppek milliárdjai törték meg, ahogy nekicsapódtak az arcának és végig peregtek a testén. Nem bánta, hogy átázik. A környezet hűvössége úgysem érhetett fel a lelkét fojtogató fagyos béklyók szorításához. Nincs pokolibb érzés ennél. Ilyen szorítása csak a féltékenységnek van. Méghozzá a megalapozott, bizonyságot nyert féltékenységnek.

Az abszurd hely és idő segít előhívni a szélsőséges lelki állapotot. Mert csak akkor kerül valaki egy sehová nem vezető úthoz, mint egy híd kiszögellése, ha tanácstalan, vívódik, nem képes kezelni a helyzetét. Senki nem megy egy lecsendesedésre való órán a zord időben a szabadba, ha nem zökkentette valami teljesen ki a normál kerékvágásból. Így az olvasó is érzi, hogy dráma zajlik, előkészítheti az együtt érző készletet a csomagjából. Mert íróként szeretnénk, ha az olvasó megszánná a karakterünket. Ha késztetést érezne, hogy segítsen neki. Ezzel bevonhatjuk őt is ebbe a képzeletbeli világba és könnyen ringathatjuk tovább őt a további leírásokkal és eseményekkel. Megvan a felütés, amire egy jelenetkezdetnek szüksége van.

ÍRÓI KIHÍVÁS

Eljött az idő! Most már érdemes kipróbálnunk magunkat!

Írjunk egy jelenetkezdetet úgy, hogy az felütés legyen! Engedjük, hogy a karakter besétáljon és írjunk róla egy bekezdésnyit.

Hozzávalók:

  • a karakter 3 fő jellemvonása – ebből 2 jó ha megjelenik a felütésben, de ha 1-et bontunk ki egyelőre, az sem rossz
  • érzelem, lelki állapot, melyben a karakterünk van – eszköz lesz ahhoz, hogy a jellemét érzékeltessük + lehetővé teszi, hogy az olvasó azonosuljon vele
  • hely és idő – nem kell feltétlen pontos helymeghatározás, csak a helyszín jellegére utaljunk és az évszakra vagy a napszakra – fontos, hogy a szöveg szerves része legyen, ne különüljön el

Ajánlott terjedelem: 5 és 10 mondat között

NYEREMÉNYJÁTÉK

A beküldött alkotások büszke tulajdonosai nyereményjátékban vehetnek részt.

Ehhez 3 egymást követő írói kihívásban kell részt venni.

A nyeremény egy általam készített egyedi alkotás, egy gyöngyökből készített virágcsokor választható színben.

A képen még csak kukucskálnak a virágok. A csokor a következő kihívásnál lesz teljes pompájában látható.

ajandek.jpg

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

A bejegyzés trackback címe:

https://irjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr4117806887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kultgirl 2022.04.26. 13:37:56

A helységbe belépve kellemes meleg fogadta. A szíve vadul kalapált. A reggel óta eltelt pár óra napoknak érződött. Ezt a jelenetet mát milliószor eljátszotta magában.
A gépezetbe azonban hiba csúszott. Egy jóképű fiatal férfit pillantott meg a váróban az egyik széken. A tekintetét nagyon nehezen tudta levenni róla. Minden erejére szüksége volt, hogy ne zökkenjen ki a szerepéből.
A pulthoz lépett, majd azt mondta: "Jó napot kívánok, az állásinterjúra jöttem!"

agnessza 2022.04.27. 10:52:06

Köszönöm, hogy válaszoltál az írói kihívásra így elsőként, úttörőként.
Úgy érzem, a jelenet kezdete működik, bele lehet helyezkedni a helyzetbe.
A legfőbb cél, hogy megszerezzük az olvasó figyelmét, erre pedig ilyen kezdet esetén látok esélyt.

kis-ákos 2022.04.29. 11:54:26

-- H E L H E I M --

- Olyan hűvös, dermesztő (fázik), végtelenbenyúló, a lelkek kútja fele hömpölygő folyó.
- (jáde zöld szemek, ide-oda tekintenek, nézd, hogy evez, szinte lobog aranyszőke, dús, göndör haja s elméjét átjárja az eltökélt tettvágy…) Nincs visszaút; drága férjem kígyókkal lakomázott (Ragnart említi), így; a Valhalla küszöbét bemocskolva Helheim-be rántotta őt Hél úrnő – bár’ adná vissza őt nekem! (hiányzik neki)
- Hasztalan próbálkoznod; halandó tested inná meg levét, mondd, bolond – mit ajánlhatsz Hél úrnőnek a lelkeden kívül? (az Árny szólítja)
- Tűnj a fejemből, démon – nem állhat senki az utamba (ellöki tölgyfából készült kajakját és eltűnik a katakombát idéző holtak alagútjában)!
- (a kapu kitárul, ő nem tétovázik; belép rajta, kardjával kaszabolja az elé idézett vadont, a temérdek gazt) Lagertha, fiainkkal törődj, ne velem (Ragnar, de nem; az Árny, aki alakot öltött, sebtében viperaként a susnyással válik eggyé)!
- (átvágta magát, megjelenik előtte Hél úrnő) Te halandó, képtelenség eldöntenem, vajon, merész vagy, tán ostoba, amiért idemerészkedtél (Hél töpreng, Heléna bájával tündököl, de ni-ni; tüstént Trója városává alakul át, ahogy az ég, halálsikoly körös-körül).
- Nem félek tőled, Valkűrök óvnak engem (nem kertel – bátor)!
- Hallgass, úgy figyelj (ultimátumot ad, Lagertha lehunyja a szemét és odanyújtja neki, érdekes, harcoktól megfáradt szépséges, nőies kezét, majd egyszeriben összezárja, a homokot, amelynek szemcséi vízesésként peregnek ki ujjai közül; a szemcsék emberi alakot öltenek, Ragnar az)!

- Vidd hát, vissza se nézz, sose, csak fogd a kezét, történjék bármi, ha visszanézel vele együtt te is porrá, leszel (ott az út, szélesre nyílik, hűlt helye a dzsungelnek, mert Trója tűzvésze fölemésztette, helyébe lávafolyam lépett, egy kőút középütt, amely valamerre elvezet).
- (csupa iszonyat zárja körbe, rémes, jajveszékelő hangok zúgnak a fülébe, mind hiába – fut, szalad az úton, amit Hél kikövezett számára és az Árny ott suhan fölötte; Ragnart vissza-visszacsalogatja; Lagertha visszanéz-e…) Már látom a Fényt az alagút végén, kijutunk, tarts ki még: nem eresztelek!

agnessza 2022.04.30. 06:46:40

@kis-ákos: Üdvözöllek a blog hozzászólói között! Örülök, hogy az általam meghirdetett kihívás megihletett. Van egy erős hangulatvilága az írásodnak. Formabontó, de a művészet azért gyönyörűséges, mert nagyon sokféle hangon szólalhat meg. Kétségtelen, hogy van egyedi írói hangod. Érződik, hogy legbelülről jön, amit írsz. Remélem, hogy az írás berkeiben való barangolásaid során még sok örömben lesz részed. Várunk a további kihívásoknál is!

Judit Blàzsovits 2022.05.02. 14:14:00

Az idős hölgy rátette a kezét a kapuajtóra. Érezte a kilincsen a nap melegét. A rozsdás ajtó engedett az öreg kéz meglepő erejének. A nyikorgó kapuajtó mellett hallatszott a falusi portára jellemző sokfajta nesz. A melegben kutya ugatott nem messze, észrevette, hogy a szomszédba valaki jött. Évek óta üresen állt a ház. Talán a kutyuska úgy vélte, jeleznie kell, hátha rossz szándékú a látogató. Távolról kakasszó hallatszott. Belépve megpillantotta a régi ház foltokban lepergő vakolatát. Tudta, néhányat kell csak lépnie és az árnyat adó veranda várja. Fellépett az egyetlen lépcsőfokon, amit valamikor, nagyon régen, élre állított piros téglából raktak gondos kezek. Lehajolt és megérintette a félig talajba süppedt öreg téglákat. Még őrizték a délelőtti nap hevét.
Oh, hányszor ült ezeken a téglákon gyermekként. Leült, miközben hallani vélte a régi galambdúcban turbékoló madarak hangját. Felemelte a tekintetét, hátha valami csoda folytán meglátja őket újra…

agnessza 2022.05.04. 20:34:05

Igazán megkapó írás. Érződik, hogy mennyire a lélek mélyéről származik ez a kép. Működnek az időjárásra utalások hangulatfestésként. Az emlékek megelevenednek, a nosztalgikus életérzés megágyaz a jelenetnek. Gratulálok hozzá!

Thaly Tünde 2022.05.09. 14:03:02

"Az alkony ismét betakarta a napot takarójával és győzedelmeskedett a tennivalók felett. Martha kótyagos tekintettel bámult ki az esőverte ablak homályán. A lelkét pont annyira foltozta be a pára, mint a kicsiny ház ablakát az erdő szélén. Az erdő ilyenkor kelt életre. Villanó szempárok, süvöltő baglyok, és vonyító farkasok fejezték ki igényüket és követelésüket jogos tulajdonukra és élőhelyükre. Itt Martha volt a betolakodó, az idegen. Az erdő éjjel valóban félelmetes, rátelepedő nagyságával vette körül a piciny házat a tisztás szélén végig húzódó határon. A kis ház békéjét a rianó szarvasok, a szemüket villogtató rókák vagy épp vaddisznók azonban nem tudták szertefoszlatni. A ház zsindelyei büszkén csillogtak a Hold fényében, akár az éjjeli őrség páncélja. Világító szemeiként apró ablakaiból szóródott ki a meleg tüzes fény. A tűzhelyen teavíz gyöngyözött. Martha még a napfény melegével töltekezve dudolászott bent, miközben napközben megkaparintott élményeire gondolt."

agnessza 2022.05.15. 17:08:35

@Thaly Tünde: Remekül használtad az időjárást a hangulat érzékeltetésére. Így a leírás nem önmagába fúló, hanem építi a történetet. Ezáltal a szöveg elszakadhat az iskolai fogalmazások szintjétől és irodalmi magasságokba röppenhet fel. Őszintén gratulálok. Kérlek, írj minél többet, ne hagyd, hogy az élet esetleg eltérítsen!
süti beállítások módosítása