Minden, ami írás, vagy azzal kapcsolatos.

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

A fa

2022. március 15. - agnessza

Ő lesz a kezdet. Mindennek az alapköve.

Egy növény csak, de jelképpé válhat.

platan3.jpg

Benne látjuk majd a bizonyítékot, hogy egyszer volt bátorságunk nagy feladatra vállalkozni.

Ha elcsüggedünk, kilátogathatunk a fánkhoz, ami árnyas lombjaival menedéket nyújt nekünk. De nem csak olyat, amit bárki másnak nyújtana. Ő a mi fánk, a mi elhatározásunk nyomán nyert jogot a létezésre. Vissza fogja forgatni az energiákat felénk.

Nem mindegyikünk olyan szerencsés, hogy saját kert álljon a rendelkezésére. Ilyen esetben választhatunk közterületet, ami nincs messze a lakhelyünktől. Egy nagyobb park szélén vagy akár egy darabnyi zöldön, amit véletlenül kihagytak az aszfaltcsíkok rajzolásakor, bátran próbálkozhatunk. Ha messze élünk a zöldövezetektől, akkor sincs minden veszve. A kreatív szemlélet segít. Ebben az esetben ültessünk bonszáj fát.

A fánkat az utókorra hagyjuk, gyermekeink is játszhatnak alatta és elmondhatják egymásnak a történetet: Voltak olyan idők, mikor még nem állt itt a fa. De a szüleink elhatározták, hogy emléket állítanak életük egy fontos pillanatának. Amikor elhatározták, hogy sok új dolgot fognak kipróbálni. Ezért írtak könyvet, amit nekünk is felolvastak. Ezért váltottak állást és ma már nem irodában dolgoznak, hanem virágüzletük van, ahol minden nap csodaszép csokrok születnek. Ez alatt a fa alatt pihent anyu, mikor minket várt és mi a törzsébe kapaszkodva tanultunk járni. Ha nagyok leszünk mi is gondozzuk majd a fát, hogy az új ágak is erősek legyenek és egyszer a mi gyerekeink hintáját tarthatják majd azok az ágak.

Azonban a fa nem csak szimbólum. A természet része, mellyel gazdagítjuk az élővilágot. Rengeteg bogár él rajta, ami tápláléka a madaraknak. Gyökerei között gombafonalak kígyóznak, melyek lebontják a bonyolult szerves anyagokat egyszerű alkotóelemekre. A fát gazdag flóra és fauna veszi körül, melyben gyönyörködhetünk majd, ha kilátogatunk hozzá. Tehetünk alá padot. Telepíthetünk köré tűzrakó helyet vagy grillt, hogy nyári napokon a nevetés csengő hangjai vegyék körül. Tarthatunk itt kisebb családi, vagy nagyobb baráti összejöveteleket. Eszmét cserélhetünk a lombjai alatt, megoszthatjuk környezetünkkel, mire jöttünk rá a kreatív úton való barangolásaink során.

Előfordulhat, hogy utunkat tényleg kézzel fogható formában szeretnénk dokumentálni. Ebben az esetben a fa egy kiállítóteret is kínál. Táblát akaszthatunk rá, vagy madáretető szerű kis kamrákat szögelhetünk rá, ahol akár apró relikviákat rejthetünk el, fotókat, papír alapú emléktárgyakat rejthetünk el, melyek utunk fontos állomásait dokumentálják. Ezt később a következő generáció saját okulására használhatja.  A lehetőségek tárháza végtelen.

A fa mindenkinek mást fog jelenteni. Sokan sokfélék vagyunk. Más indokok visznek bennünket arra, hogy a kreatív utat keressük magunkban.

Lehet, hogy belefásultunk már a jelenlegi állásunkba, váltani szeretnénk, de nem tudjuk merre induljunk. Előfordulhat, hogy egy érzelmi kapcsolat ért véget és űr keletkezett bennünk, amit szeretnénk kitölteni. De az is megeshet, hogy minden rendben az életünkben, de mégsem élünk át katarzist. Hiányzik az átütő erő. Ilyenkor is megéri mérlegelni a mozgalomhoz csatlakozást. Ha már egyébként is sok kreatív tevékenységgel foglalkozunk, akkor is érdemes új lendületet venni egy ilyen fogadalommal.

Ezzel a fával egy közösség részei lehetünk. Itt a világháló segítségével kapcsolatot teremthetünk olyanokkal, akik bizonyos tekintetben hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Támogathatjuk egymást, tanulhatunk egymás hibáiból. Nem érezzük majd magunkat egyedül az úton. Ha adódik olyan helyzet, mikor ez lehetségessé válik, találkozókat is szervezhetünk. Összefoghatunk, hogy létrejöjjön egy új fajta társadalom. Hirdethetjük, hogy elvetjük a kliséket és teljesen újfajta megközelítéssel éljük az életünket. Többet hallgatva a belső hangra és kevésbé engedelmeskedve a megszokás leuraló hatásának.

ultetes.jpg

Tapasztalataim szerint semmi nem ad olyan felüdülést, mint amikor saját munkánk gyümölcsét élvezzük. De ezért tenni is kell. Felelősek vagyunk minden pillanatért. Elvesztegethetjük semmibe vesző, kellemesnek érzett tevékenységek gyakorlására. De akkor a végeredmény ugyanolyan üres lesz, mint a kiindulópont. Vagy kitölthetjük építő jellegű cselekvéssel. Ha írunk, mindenképp megszületik valami, ami minket és másokat is gondolkodásra késztet. Beteszünk általa valami fontosat a közösbe, ami hullámot vet. Még messzebbre is érhetnek a rezgések, mint azt valaha gondoltuk. Kitárul egy új világ.

Írjunk kreatívan! Éljünk kreatívan!

A bejegyzés trackback címe:

https://irjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr4117776600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sminda61 2022.03.16. 16:07:48

Szia! Ismét egy nagyon inspiráló bejegyzés. Nagyon kifinomult a stílusod, érdekesen fogalmazol, maga a kezdeményezés is jó.

agnessza 2022.03.16. 18:07:46

@gigabursch: Örülök, hogy tetszik. Sokat jelent a támogatás.

agnessza 2022.03.16. 18:16:45

@sminda61: Szívem-lelkem benne van. Általában éjszaka írok, akkor nyugalom vesz körül és feltolulnak a gondolatok. Valóban hiszek benne, hogy ez az út sokaknak többletet adhat. Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Revo Lucia 2022.03.28. 12:26:52

Nagyon szép és mély, követésre sarkall :-). Kíváncsian várom a továbbiakat!

gigabursch 2022.09.05. 20:19:01

A napokban olvastam ki egy nem könnyű és nem rövid regényt: Égig érő történet címmel. Ajánlom mindenkinek! Továbbá:
Ültessetek sok-sok fát!

Utána elolvastam az író inspirációit.
Így lett kerek.
S ettől kerekebb már csak akkor lehetett volna, ha megismeri a könyv megírása előtt egy magyar tudós erdőmérnök, Agócs József Örvényelméletét.

agnessza 2022.10.01. 17:51:52

@gigabursch: A természet az éltető erőnk, nélküle semmik lennénk. A léleknek is szüksége van a természetre, az ihletek kimeríthetetlen forrására. Magam is tagja vagyok a 10 millió fa mozgalom újpesti ágazatának, még a 8 éves kisfiam is járt velünk locsolni a nyáron. Ültessük, óvjuk, védjük a fákat! Az örvényelmélet érdekes, most találkoztam vele először, de a szerzője, Agócs József eredeti figura lehetett :-) Szívesen megismertem volna. Örülök, hogy a KREATÍV Mozgalom koncepciója kerek egésszé formálódott, miközben olvasta az írásaimat. Ez volt a cél és remélem sokakban tudatosul majd. A továbbiakban is várhatók rendszer szintű írások.
süti beállítások módosítása