Minden, ami írás, vagy azzal kapcsolatos.

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Írjunk kreatívan, éljünk kreatívan!

Kezdeti zökkenők

Az ihlet behívható

2022. július 19. - agnessza

kezdet_kep.jpg

 

Hogyan nyomjuk meg a gombot:

A gomb elindítja a filmet, a film pedig rögzítést nyer a nyelv által. De hogy indul mindez?

Mint oly sok minden az életben, ez is a megfelelő beállítódással kezdődik szerintem. A pillanatnyi mentális állapoton múlik. Sokan azt hihetitek, kivételes pillanat kell hozzá, amikor minden tökéletes, kipihentek vagyunk, nincsenek zavaró tényezők. Tapasztalatom szerint szerencsére nem ilyen bonyolult a helyzet. Bárhol megtörténhet - egy buszon zötykölődve, a lefőlő kávét várva, vagy egy zsúfolt szobában, ahol épp nélküled elegyedtek beszédbe az emberek. A lényeg benned van.

Ahhoz, hogy meg tudd nyomni a gombot, alá kell merülnöd. Ez a képzeleted óceánja, lehetőséged van fürdőzni benne bármikor. Itt mindig ízlésed szerinti a vízhőmérséklet, hiszen mindent te alakítasz. Kellemes csend van. Míg be nem nyit valaki. Vagy meg nem hallod a lépteket a lépcsőn. Esetleg ki nem nézel egy ablakon, ahol valami fontosat pillantasz meg. És ekkor elindulhat a jelenet. Mindez már a képzeletedben zajlik.

Amint elindult valamilyen mozgás, már benyomtad azt a bizonyos gombot.

 

Ha nem indul be:

Azt hihetnénk, hogy ha nem éreztünk mocorgást a karakterünk részéről, amikor be akartunk lépni a világába,, akkor baj van. Nem vagyunk képesek írni, mert nem vagyunk eléggé tehetségesek.

Ez egészen biztosan nem így van.

Baj nincs, ez a képzeletünk világa, ez egy végtelenül biztonságos hely. Itt mindent magunk alakítunk. Csupán az történhet, hogy másik oldalról kell indítanunk. Ez nem rajz, itt nem kell radíroznunk, ha egy út nem vált be. Nem kell korrigálnunk, hiszen senki sem látta az elhajlást.

Az új út pedig az lehet, ha egy érzettel indítunk. Valaki ideges, feszült. Nem tudja pontosan, hogy mi okozza a nyugtalanságát. Én persze attól is ki vagyok borulva, ha épp nem találom a telefonom, de mások ennél ellenállóbbak. Valami kézzel fogható dolog miatt kell parázni. Mondjuk, hogy megjön e valaki, akit vár. Vagy sikerül e valami, amibe épp belefogott. Esetleg lehetne egy pályázat, amit már beadott. Miről szólt? Hova adta be? Miben reménykedik? Mitől tart vele kapcsolatban?

Itt dönthetünk. Szeretnénk, ha párbeszédben bontakozna ki a jelenet, vagy leírásban akarjuk megoldani. Behívhatunk valakit, akár egy kollégát, aki rákérdez, mit csinált épp. Vagy egy főnök, aki elégedetlen, mert valamivel késésben van. Jó magyarázat lehet a pályázat. Vagy: Elgondolkozott azon, milyen végkifejlete lenne, ha nem nyeri meg a pályázatot  Aztán megnyugtatta magát, hogy van azért esély és erőt merít az esetleges pozitív hozadékok által.

Nicsak! A jelenet már írja is magát!

 

Ha továbbra sem jön az ihlet:

Pánikra semmi ok. Amennyiben nem görcsölünk, biztosan beindul majd. Ha későbbre hagyjuk, lehet csalódottság szaga, így ezt nem javasolnám. Hallgassunk egy kis zenét. Vérmérséklettől függően andalítót vagy vérpezsdítőt, a lényeg a ringatottság. Esetleg együnk valamit. A képzelet nem szereti az alacsony vércukorszintet. Vagy nyissuk ki az ablakot. A képzelet az oxigénhiányt sem szereti.

Es ha ezek nem válnak be, jőhet a Nagyágyú. Tegyünk valami váratlant. Helyezkedjünk olyan perspektívába, ahonnan nem szoktuk látni a világot. Ezúttal fizikai értelemben. Mondjuk feküdjünk le a padlóra és például egy szék alját fogjuk látni. Egy másik trükk: teremtsünk olyan helyzetet, hogy két tükör szemben legyen egymással. Érdekes új világ tárul fel ilyenkor. Vagy nézzünk a pohár fenekére. De nem úgy! Csak hogy a tükröződést megfigyeljük. Ha már a  pohárnál tartunk: tölthetünk bele vizet és ecsettel festékanyagot ereszthetünk bele, a színek gyönyörű keveredési alakzatokat képeznek majd. Egye fene a mosogatást!

kezdet2.jpg

Nem vagy bolond:

Ha bárki megjegyzést tenne rád, mert ábrándos vagy, ne törődj vele. Lehet, hogy irigykedik, hogy te meg tudsz szabadulni a valóság kötelmeitől bizonyos időszakokra. Vagy ő egyszerűen csak nem érti a helyzetet. De ez nem baj. Sokan sokfélék vagyunk. Aki nem tudja ezt elfogadni, annak a véleménye talán nem is olyan értékes. Ezt persze felesleges közölni vele. Hadd éljen boldog tudatlanságában tovább.

Sokan vannak, akik nem képesek az önindított vizualizációra. Nem jobbak vagy rosszabbak nálunk, csak más anyagból vannak gyúrva. Nekik megmarad a televízió távkapcsolója. Nekünk viszont saját műsor megy.

 

Újabb írói kihívás!

10 mondatos könyvkezdetet kell írni úgy, hogy az utolsó mondatban legyen egy kulcsszó, ami a leendő könyvet jellemzi. A tükör mögül című könyvemben, mely szeptemberben jelenik majd meg, ez a szó a rejtély lenne. Mi lenne a te regényed kulcsszava? 

Mindenkiben ott van egy regény! Fedezzük fel! 

3 beküldött szöveg után már ajándék jár! 

A bejegyzés trackback címe:

https://irjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr8217886509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása